Sunday, February 12, 2023

Taustatietoa 1: Data & Tietue & Tieto

Data & Tietue

Data sitä, data tätä, Datakeskeinen, datavetoinen ja niin edelleen. Yksi nykyaikana kaikkialle levinnyt sana, jonka tarkka merkitys on täysin tapauskohtainen. 

Data on yksinkertaisesti kasa faktoja, jotka on kerätty tiettyä käyttöä varten. Joskus nämä faktat voivat olla jopa tosia, mutta sille ei ole käytännössä mitään takeita. (Tämä on aihe tulevalle postaukselle.) Yleensä datassa olevat tietueet ovat muodoltaan identtisiä, eli kaikki ovat esimerkiksi saman kokoisia kuvia taikka sisältävät samat tiedot eri autoista.

Tieto

Tieto on paljon muutakin kuin mitä data, se on fysiikan lakeja, matemaattisia kaavoja, syy-seuraus -suhteita. Ihmiskunta on kerännyt uskomattoman määrän tietoa, jonka hyödyntäminen on vasta lastenkengissä tekoälyn suhteen.

Yksi suuri hankaluus tämän tiedon hyödyntämisessä on se, että se on hajautettuna joka puolelle ja harvoin koneen ymmärrettävässä muodossa. Monesti tekoälyn kehittäjiltä uupuu suuri määrä jopa kriitistä tietoa tekoälyn sovellusalasta, esimerkkinä COVIDia havaitsevat tekoälyt jotka eivät toimineetkaan. Harva tekoälyekspertti on röntgenekspertti ja toisinpäin. Tämä ongelma tulee esille myös monissa muissa tietotekniikkaprojekteissa, ei vain tekoälyprojekteissa. Jos tekijöillä ei ole tietoa siitä miten ohjelmistoa käytetään se ei toimi suoraan paketista.

2 comments:

  1. Tuo loppuosan kappale osui juuri ytimeen. Ei synny tekoälyä ilman kopioitua älyä. Eli asiantuntijan tietämys pitää siirtää numeroiksi ja sitten ennusteeksi. Vielä parempi, jos kerätään tietämys monelta asiantuntijalta. Tämä juuri pitää sisäistää. Muutoin ei huipputeknologiakaan kykene vetämään oikeita johtopäätöksiä.

    ReplyDelete
  2. Kiitos kiinnostavasta blogista! Minua jäi kiinnostamaan tuo mainitsemasi syy-seuraus-laki. Miten tekoäly oppisi hahmottamaan "seuraamukset" eli voiko se koskaan oppia hyödyntämään esimerkiksi hiljaista tietoa? Miten esimerkiksi Covid19-viruksen suhteen voidaan olla viisaampia jatkossa, jotta meillä ei ole kohta taas käsissä uusi hillitön pandemia?

    ReplyDelete

John Oliver puhui täyttä asiaa.

 Jos englanti sujuu, niin tässä on helmikuun 2023 lopulta Last Week Tonight with John Oliver käsittelemässä tekoälyä. En huomannut mitään ky...