Friday, February 10, 2023

Googlen Bardi ja tekoälyttömyys

Googlen mokasi

Itseäni ei ihmetytä yhtään se, että kielipohjainen tekoäly ei tiedä mitään vaan tuottaa väärää tietoa. Minua ihmetyttää se, että Googlella ei huomattu tätä ja moka päästettiin mainosmateriaaliin. Bardi väitti että muutama vuosi sitten kiertoradalle lähetetty JWST otti ensimmäisen kuvan toista tähteä kiertävästä planeetasta, kun todellisuudessa ensimmäinen kuva otettiin liki 20 vuotta sitten.

Kun tämä moka tuli julkisuuteen, Googlen osakkeiden arvo käytännössä romahti. Edellinen postaukseni: Chat GPT dominoi uutisia kertoo mistä tässä on kyse. Kielitekoälyt ovat papukaijoja, jotka toistavat oppimaansa, eivät tiedosta totuusarvoja.

Tämä koko juttu mielestäni kertoo siitä kuinka vähän päättävässäkin asemassa olevat ymmärtävät tekoälyn toiminnasta. Yksi tämän blogin tehtävistä on lisätä ymmärrystä tekoälyn toiminnasta. Jos tekoälyn älyttömyyttä ei ymmärrä, niin helposti uskoo sen ylivertaisuuteen ja kun totuus tulee vastaan niin tämä usko romahtaa ja korvaantuu liiallisella skeptisyydellä. Tämä taasen johtaa tekoälyvastaisuuteen, joka hidastaa tekoälyn käyttöönottoa niissäkin tilanteissa, joissa se olisi etu.

2 comments:

  1. Todella tärkeää lisätä ihmisten tietoutta teköälystä. Tuntuu että sitä ollaan nyt aika kritiikittömästi ottamassa käyttöön yhteen jos toiseen, miettimättä sopiiko se juuri siihen tarkoitukseen. Esimerkiksi tiedonhakuun on paljon parempia välineitä olemassa. Tukiälynä siinä prosessissa toki tekoälystäkin voi olla apua.

    ReplyDelete
  2. Tekoäly sanana voi tietysti johtaa kaltaisiani maallikkoja harhaan: jos kyseessä ei ole autonomisesti toimiva kokonaisuus, joka pystyy asettamaan itse itselleen tavoitteita, niin ehkä joku kuvaavampi termi olisi paikallaan. Sellainen, joka kuvaa sen välineellistä merkitystä. Toki tämä on jo vakiintunut kieleen, joten sille ei voi mitään. Tietoisuuden lisääminen aiheesta onkin paikallaan, kun tämä teknologia todennäköisesti tulee vain yleistymään tulevaisuudessa.

    ReplyDelete

John Oliver puhui täyttä asiaa.

 Jos englanti sujuu, niin tässä on helmikuun 2023 lopulta Last Week Tonight with John Oliver käsittelemässä tekoälyä. En huomannut mitään ky...